tweede bevalling ervaring

Tweede bevalling ervaring

Lees hoe Heidi heel anders haar tweede bevalling in ging, hoe zij zelf de regie nam tijdens haar bevalling en in haar nieuwe rol als moeder van twee. Zij vertelt welke sterke keuzes zij maakte die meer in sync zijn met haar intuïtie en hoe zij zich voorbereidde op de nieuwe rol als moeder van 2.

Mijn tweede bevalling ervaring was anders
Ongeveer twee jaar na de geboorte van mijn eerste zoontje, Scott, raakte ik zwanger van mijn dochter. Hoewel ik terugkijk op een hele fijne eerste zwangerschap en bevalling, voelde alles nu anders. Ik was veranderd, als vrouw en als moeder. Terwijl ik bij Scott nog zoekende was naar mijn rol als moeder, wist ik nu wat ik belangrijk vond tijdens mijn tweede bevalling en wat ik nodig had in de periode erna. 

Dit keer geen ziekenhuis
Laten we beginnen bij de bevalling. Bij mijn eerste bevalling had ik me laten leiden door het advies van anderen: “Beval gewoon in het ziekenhuis, daar heb je alles bij de hand.” Maar bij mijn dochter voelde dat niet langer als kloppend.

Na mijn eerste bevalling had ik zoveel vertrouwen gekregen in mijn lichaam, in mezelf en in het hele geboorteproces dat het niet juist voelde om te bevallen onder TL-licht met onnodig veel mensen om mij heen. Wij kunnen dit samen: ik, mijn vriend en mijn dochter. In ons eigen huis. Dat was wat ik wilde. Alleen moest ik nog hopen dat mijn dochter deze keer 37 weken zou blijven zitten, want dat was bij mijn eerste niet gelukt (wat resulteerde in een medische bevalling).

Het lukte. Met 38 weken begonnen de weeën. Tijdens mijn eerste bevalling was ik op een baarkruk bevallen (vanwege vroeggeboorte werd dat aangeboden), en dat voelde zo ontzettend goed dat ik wist: “Dit wil ik weer.” Liggen voelde heel onnatuurlijk. Toch begon ik op mijn zij met persen omdat de verloskundige dat wilde. Iets met “anders komt deze meid te snel op de wereld”. Na 1 keer persen zei ik: “Nee, ik wil nu op de baarkruk”. Ik nam de regie over mijn eigen bevalling en deed wat goed voelde.  

Mijn tweede bevalling ervaring: Van angst naar liefde 
Op het moment dat ik merkte dat het ’te zwaar’ werd, zei ik tegen mijn dochter en mezelf: “Lieve meid, ik ben zo nieuwsgierig naar je en je bent zo ontzettend welkom hier.” Dit hielp me om mijn aandacht bij haar en bij mezelf te houden, van angst naar liefde.

Het mooiste moment van mijn bevalling
Toen gebeurde het. Het mooiste moment van mijn bevalling. Terwijl ik mijn aandacht bij mijn dochter en hoe graag ik haar wilde gaan zien had riep de verloskundige vrij enthousiast: “Je bent aan het uitdrijven zonder te persen!”. Deze woorden klonken als muziek in mijn oren. Dit was wat ik wilde. Niet geforceerd persen, geen angst. Er was vertrouwen en overgave.

Ging het allemaal vanzelf en zonder pijn? Nee hoor. Maar ik zeg altijd: “Als je een positief en mooi bevallingsverhaal wilt horen, kom dan naar mij.” Ik vind namelijk dat dit soort verhalen meer verteld mogen worden. Als we in onszelf en het natuurlijke proces geloven, gaan we de bevalling heel anders in dan wanneer we vanuit angst en wat-als-gedachten leven. Het is ontzettend belangrijk om te werken aan een positieve mindset en in contact te blijven met jezelf en de baby.

Ook mijn rol als moeder was anders
Naast dat mijn tweede bevalling ervaring anders was, vervulde ik als nieuwe moeder van twee kinderen ook een andere rol. Doordat ik de hele herstelperiode na de bevalling al een keer had meegemaakt wist ik wat voor periode ik in zou gaan. Een periode waarin ik mij fysiek en emotioneel wat uit balans zou gaan voelen. Bij een eerste kindje kun je daar best wel van in de war raken. Nu was ik erop voorbereid en kon ik er preventief meer voor mijzelf zijn. 

Zo zorgde ik ervoor dat ik voldoende rust nam; wanneer de kinderen sliepen, deed ik hetzelfde. Wat voor mij ook als heel fijn voelde, was dagelijks 10-20 minuten yoga beoefenen, het beperken van onnodige sociale bezoeken en me richten op activiteiten waar ik op dat moment genoeg energie voor had, en die goed waren voor ons, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld. 

Het feit dat ik de controle had over mijn eigen welzijn, en over hoe ik me voelde, zorgde ervoor dat ik een veel relaxtere en gelukkigere moeder was. Bovendien bleef ik trouw aan wat voor mij belangrijk was, en dit leidde tot persoonlijke groei, zowel als vrouw als moeder.

Van binnen naar buiten leven
Als vrouwen dragen we vaak de meeste last over onze kinderen, over het gezin. Natuurlijk kun je alsmaar doorgaan en alles helemaal perfect willen doen. Vooral leven van wat er om je heen gebeurt. Maar dat zorgt er niet voor dat je je krachtig voelt van binnenuit. In mijn ogen is dat wat belangrijk is in het leven. Dat we de verbinding houden en verdiepen met onszelf en dat we dat overbrengen aan onze kinderen. Vanuit die volgorde kunnen we als moeder weinig verkeerd doen. Vanuit liefde.

Picture of Heidi van Herk van ‘In Je Kracht Als Mam’

Heidi van Herk van ‘In Je Kracht Als Mam’

Moeder van 2 prachtige kinderen en eigenaresse van haar bedrijf 'in je kracht als mam'

Wil jij ook jouw verhaal hier? Vul de vragenlijst in en deel jouw waardevolle verhaal of inzichten met ons! A Mom’s Tale is hier om elk verhaal een platform te geven.

Leave a Comment